Økologiske Egg fra Holte Gård

 

Vi har 7500 økologiske høner på gården. Disse får vårt eget spesialblandet fôr som er helt uten soya. Vi bruker ekte mais i fôret som gir en rikere smak og en naturlig gulfarge på plomma. Alle egg blir samlet inn og pakket i eget rom i hønsehuset og satt rett på kjøla. Derfra blir de sendt sammen med kjøttet direkte ut fra gården. Når hønene er ferdige med sin verping, blir disse slaktet på gårdens eget slakteri og levert som frossen økologisk høne til butikker og restauranter.

I 2019/2020 investerte vi i ny innredning for hønene. Denne er fremtidsrettet og gir økning i plass for alle hønene. Innredningen er laget for 2500 høner pr rom, men vi har kun 1875 pr rom. Vi har da ca 4,5 høne pr m2 gulvareal, mens normalt er det 6 høner pr m2. 

 

Hva betyr egentlig økologisk?

Du har sikkert hørt om egg fra frittgående høner? Det er ikke det samme som økologiske egg. Frittgående høner går fritt innendørs, mens i økologisk eggproduksjon går hønene fritt både ute og inne. De skal ha tilgang til utearealer på en viss størrelse og fôret de får skal være økologisk produsert. De skal også ha naturlig lys, slik at de følger den naturlige døgnrytmen med søvn på natten. Det krever en del ekstra tilrettelegging for å ha nok areal, både ute og inne til å kunne kalle bedriften sin for økologisk og det er ikke alle produsenter som setter dyrenes velferd før sin egen fortjeneste. Men dette er noe av det vi brenner for, og vi er en del av de 7,5% som driver med økologisk drift (tall fra 2020) i Norge.

 

Hvorfor velge økologisk?

Det som gjør maten vi velger økologisk er rett og slett at den er mer naturlig. Det brukes ikke sprøytemidler eller kunstgjødsel, som gir en stor miljøgevinst siden det ikke slippes ut i vassdrag eller på jorder i nærmiljøet. Det gir også en bærekraftig gevinst, siden det

 

Enkelt og greit, her er 5 grunner til hvorfor du bør velge økologisk der du kan:

  1. Det gir bedre smak

Det at produktene får vokse i sitt eget tempo har mye å si på smak.

  1. Bedre dyrevelferd

Dyrene har bedre plass og gode utearealer, samtidig som de får et rent og mer naturlig fôr.

  1. Godt for miljøet

Uten sprøytemidler eller kunstgjødsel gir produksjonen et mindre fotavtrykk.

  1. Bra for kroppen din

Tenk litt på det, det som har vært brukt på/i maten kommer også videre til deg.

  1. Kommende generasjoner kan dra nytte av det

Det som forurenser nå, kan komme til å kreve reparasjoner om flere år. Selv om det ikke syns akkurat nå betyr ikke at det ikke skaper trøbbel.

 

Med årene har det blitt et stort utvalg av økologiske produkter i vanlige dagligvareforretninger og det økologiske markedet vokser samtidig som interessen for temaet stiger. Alle økologiske matvarer er godt merket, og det er lett å velge det alternativet som passer best for deg. Vi følger dyrene våre tett – fra egg og kylling til ferdig produkt, for å kunne levere det beste produktet til deg!